Danish & Nurfaqihah Fotopages

By: Danish And Nurfaqihah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]
Saturday, 3-Jan-2009 21:06 Email | Share | | Bookmark
TRIBUTE TO PALESTINE

Assalamualaikum....

Tengahari tadi kami join peace demonstration di All Saints Park berhampiran MMU, Oxford Rd Manchester. Demonstration selama lebih 2 jam berakhir di Albert Square dengan beberapa ucapan ringkas dari ketua2 organiser demostration tersebut. Laungan "Free Free Palestine" bergema di bumi Manchester tanda Solidarity masyarakat tentang JENAYAH ISRAEL.

Antara gambar2 yang terpapar, sempat diambil semasa kami anak beranak turut serta dalam demostrasi penuh semangat cintakan saudara seagama... rakyat Palestin.

Kepada sahabat handai sekelian.... entry ini sebagai mengingatkan diri kami sendiri juga akan erti nikmat kehidupan ini berbanding mereka di Palestin. Sekadar berkongsi rasa tanggung jawab ini... sama sama kita fikirkan sejenak sedalam dalamnya..... dan marilah kita menyumbang demi rasa belas dan kasihan kepada saudara kita di Palestin yang telah ditindas dan dizalimi selama 60 tahun lamanya. Mereka sesungguhnya memerlukan bantuan kita semua.... bantulah mereka dengan apa yang kita terdaya lakukan.... dan marilah kita berdoa semoga pengzaliman ke atas mereka akan segera berakhir... amin.

Sumbangan boleh disalurkan secara online di link ini: http://www.interpal.org/donate/donate.html#online

Lagu "From A Distance" (sila hayati lirik lagu ini dalam konteks kita sebagai Hamba Allah yang beragama Islam) kami sertakan di dalam FP ini sebagai satu simbol betapa keamanan sebenarnya merupakan suatu Anugerah Ilahi yang tidak ternilai.

From a distance the world looks blue and green,
And the snow-capped mountains white.
From a distance the ocean meets the stream,
And the eagle takes to flight.

From a distance, there is harmony,
And it echoes through the land.
Its the voice of hope, its the voice of peace,
Its the voice of every man.

From a distance we all have enough,
And no one is in need.
And there are no guns, no bombs, and no disease,
No hungry mouths to feed.

From a distance we are instruments
Marching in a common band.
Playing songs of hope, playing songs of peace.
They are the songs of every man.
God is watching us. God is watching us.
God is watching us from a distance.

From a distance you look like my friend,
Even though we are at war.
From a distance I just cannot comprehend
What all this fighting is for.

From a distance there is harmony,
And it echoes through the land.
And its the hope of hopes, its the love of loves,
Its the heart of every man.

Its the hope of hopes, its the love of loves.
This is the song of every man.
And God is watching us, God is watching us,
God is watching us from a distance.
Oh, God is watching us, God is watching.
God is watching us from a distance.







Doa untuk Palestin~


اللَّهُمَّ إِنَّ بِإِخْوانِنا الْمَنْكُوبِينَ فِي غَزَّةَ مِنَ البَلاَءِ مَا لاَ يَعْلَمُهُ إِلاَّ أَنْتَ، وَإِنَّ بِنا مِنَ الوَهَنِ وَالتَّقْصِيرِ مَا لاَ يَخْفَى عَلَيْكَ، إِلَهَنا إِلَى مَنْ نَشْتَكِي وَأَنْتَ الكَرِيمُ القَادِر، أَمْ بِمَنْ نَسْتَنْصِرُ وَأَنْتَ المَوْلَى النَّاصِر، أَمْ بِمَنْ نَسْتَغِيثُ وَأَنْتَ المَوْلَى القَاهِر،


Ya Allah! Sesungguhnya hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa dahsyatnya bala bencana yang sedang menimpa saudara-saudara kami di Gaza sekarang. Begitu juga hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa lemah dan cuainya kami. Wahai tuhan kami! Kepada siapakah lagi kami mengadu sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Berkuasa? Kepada siapakah kami memohon pertolongan sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Memberikan Pertolongan? Kepada siapakah kami memohon bantuan sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Memaksakan (kehendakNya)?

اللَّهُمَّ يا مَنْ بِيَدِهِ مَفاتِيحُ الفَرَجِ فَرِّجْ عَنْ إِخْوانِنا وَاكْشِفْ ما بِهِمْ مِنْ غٌمَّةٍ.


Wahai Tuhan yang ditanganNya segala kunci kelepasan! Lepaskanlah dan hilangkanlah segala kedukaan yang sedang menimpa saudara-saudara kami itu.

اللَّهُمَّ يا عَزِيزُ يا جَبَّارُ يا قَاهِرُ يا قَادِرُ يا مُهَيْمِنُ يا مَنْ لاَ يُعْجِزُه شَيْءٌ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّماءِ، أَنْزِلْ رِجْزَكَ وَعَذَابَك عَلَى اليَهُودِ الصَّهَايِنَةِ وَمَنْ يُعِينُهُمْ عَلَى الْمُسْلِمِينَ.


Wahai Tuhan Yang Maha Mulia, Yang Maha Perkasa, Yang Maha Memaksa, Yang Maha Berkuasa, Yang Maha Menguasai, Tuhan yang tidak boleh ditewaskan oleh sesiapa di langit dan di bumi! Perturunkanlah azab dan seksaMu terhadap Yahudi Freemason dan sesiapa yang membantu mereka terhadap orang-orang Islam.



اللَّهُمَّ يا مَنْ بِيَدِهِ مَقَالِيدُ الأُمُورِ، يا مَنْ يُغَيِّرُ وَلاَ يَتَغَيَّرُ قَدْ اشْتاقَتْ أُنْفُسُنا إِلَى عِزَّةِ الإِسْلاَمِ، فَنَسْأَلُكَ نَصْراً تُعِزُّ بِهِ الإِسْلاَمَ وَأَهْلَهُ وَتٌذِلُّ بِهِ البَاطِلَ وَأَهْلَهُ.


Wahai Tuhan yang pada tangannya penguasaan segala urusan! Wahai Tuhan yang merubah segalanya sedangkan dirinya tidak berubah! Sesungguhnya kami amat merindui kemuliaan Islam. Kami memohon kepadaMu kemenangan yang memuliakan Islam dan penganutnya, serta menghinakan kebatilan dan pendokongnya.


Saturday, 3-Jan-2009 00:33 Email | Share | | Bookmark
MAKAN2 SILATURRAHIM (POT LUCK) BERSAMA JIRAN2 & FAMILY

Assalamua'laikum.... jawab jangan tak jawab.... berdosa tak jawab tau....


Khamis baru nih kami buat majlis ramah mesra jiran tetangga.... bukan apa... dah lama tak sembang2 dgn diorg.... especially si Saintist...... bakal Dr... Mohd Noor Jalil dan family... dengan Mokriz's family.... actually baru jer jumpa.... pegi London pun sekali.... tapi.... dia ni biasala.... tukang karut kariah kami.... elok lak biras dia dia teringin nak tengok koleksi Royal Albert kami.... so mari le....sambil makan sembang fasal camera.... tengok hindustan....

Plan nak on movie hindi nie memang kami plan awal.... bagi panas sikit dengan gelak tawa masa tengok movie tu.... haaaaaaaaaaaaaa.... hindustan pun ada superpower yop.... semua ada kungfu, tarzan, matrix, superman, batman..... aduh.... banyak lagi le... dia ada semua skill.... jenuh tu yop!!!!!

Tapi diorg nih.... rajin la pulak.... bawak pot luck lagi.... Md Noor bawak satay.... Mokriz bawak roti arab.... lagi le best.... so 3 jam punya movie.... penangan hindustan... tak terasa lak dah tengah malam.... ni dia.... enjoy watching....









Sunday, 28-Dec-2008 22:37 Email | Share | | Bookmark
LONDON TRIP (2ND TIME) - YUSMAN'S FAMILY & MOKRIZ'S FAMILY

Assalamua'laikum...

This time is our second time trip to London. Mungkin akan jadi last one kalau kami tak pegi dah next time sebab, rasanya dah cover 2 tempat yang kami tak sempat cover masa pegi first time. Last time, kami tak pegi High Street (Oxford St), tempat shopping yg terrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr di London.... dan jugak shopping complex yang jugak terrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr i.e Harrods..... Yusman kata herroot ( baca dgn nada org utara).....

Macam biasa la.... penat... pegi sana2 sini naik tube... orang lak... ramai giler.... adoiiiiiii.... kena lak time boxing day... adoiiiiiiiii... cuti hujung tahun lak!!!!! Adeh deh deh...

Tapi memang happening, tak caya tengok gambar2 nih....


Buckingham Palace


St James Park



Trafalgar Square


Mc Donald London Eye


Camden Market


Mc Donald Oxford Street London


Oxford Street & Harrods London


London Bridge & London Tower.


Hyde Park, Malaysian Student Dept & Victoria Coach Station

Pegi London kali ni sejuk sampai ke tulang, tapi tetap enjoy sebab hasrat kami ke London kesampaian untuk cover 2 tempat tu. Asalnya nak amik gambo New Year kat sane sambil celebrate anniversary kami kelapan daaaaaaaaaaaaaa.... lepeh tu jenjelan ngan si Yusman ngan Mokriz tapi hotel mahal la pulak.... Ini pun dah syukur... alhamdulillah.... walau penat, walau sejuk, walau orang ramai giler.... kami REDAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHH..... heh heh heh... semangat London lagi walau dah sampai Manchester.

Udah le dulu....

Adios.... Wassalam.... till next entry.


Tuesday, 23-Dec-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
CHRISTMAS EVE @ MANCHESTER CITY CENTRE

Assalamua'laikum....

Entry kali nih lambat sebab buzzzzzzzzzzzy dgn macam macam benda... tapi minat fotografi macam biasa, at least once a week mesti ada... di flickr memang current updated, tapi kat fp ni jadi lambat sebab komputer dah lembab akibat banyak sangat simpan gambo....

Adoiiii! Penat gak cenggini, flickr plak tak leh upload lebih dari 100 MB sebulan.... jadi banyak faktor penghalang.. . So kepada semua... ni ha... . Enjoy these photos.



Saturday, 8-Nov-2008 14:19 Email | Share | | Bookmark
Autumn Scenery 2










[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net